UKE: Mempergunakan anak-anak yatim kepada yang bukan hak atau menganiaya anak-anak yatim termasuk dalam perkara menzalimi mereka, ia adalah haram di sisi agama.

Apapun persoalan yang anda kemukakan pula hendaklah dilihat dari sudut yang lebih luas sama ada berlaku kezaliman atau tidak?

Pertama, anda perlu tanya betul atau tidak mereka itu anak-anak yatim atau hanya mengaku anak yatim?

Kedua, adakah mereka bekerja 24 jam hanya sebagai penjual produk dan mereka tidak belajar di sekolah seperti pelajar lain?

Ketiga, wujudkah penderaan fizikal dan mental terhadap mereka?

Keempat, sebaik-baiknya dapatkan penjelasan daripada sumber yang sahih untuk menentukan kedudukan perkara sebenar.

Maka jika terdapat pelanggaran hak dan pengabaian kebajikan kepada pelajar-pelajar tersebut malah sekiranya berlaku penderaan fizikal terhadap mereka maka sudah pasti ia adalah dilarang dalam agama.

Seterusnya isu penderaan anak yatim bukan hanya boleh dikaitkan dengan sekolah tahfiz malah sesiapa yang mendera dan menzalimi anak yatim juga adalah berdosa walau berlaku dalam rumah sendiri contohnya ibu atau ayah tiri yang mendera anak yatim walau tidak disuruh berniaga di kawasan rehat dan rawat (R&R) lebuh raya.

Mungkin anda tidak bersetuju terdapatnya pusat tahfiz atau rumah kebajikan yang menyuruh pelajar mereka membantu meringankan beban perbelanjaan sekolah dengan berniaga atau menjual produk, maklumlah yuran adalah percuma. Bagaimana pula pendapat anda jika mereka berkebun, memelihara ikan atau menternak binatang di pusat jagaan. Pada pendapat anda adakah mereka juga dieksploitasi?

Sungguhpun begitu nasihat saya kepada pengusaha tahfiz dan kebajikan janganlah anda mendedahkan prasangka kurang enak kepada institusi tahfiz dengan aktiviti sedemikian. Sebagai pengusaha andalah yang perlu mencari dan bukan pelajar-pelajar itu disuruh mencari sehingga menimbulkan rasa malu sesama Islam dan juga terhadap penganut agama lain. Bagi kita pula marilah bersama-sama membantu mengikut keupayaan masing-masing.