Hukum solat kalau tidak memakai telekung


Apakah sah solat kalau tidak memakai telekung? Saya sudah memakai baju jubah labuh dan tangan panjang tetapi tidak memakai tudung bawal.

Ida, Sabak Bernam.

UKE: Kalau anda tak bertudung macam mana anda bersolat? Wajib menutup aurat dan ia syarat sah solat. Berjubah dan berlengan panjang tetapi tidak bertudung tidaklah dikira menutup aurat.

Yang dikehendaki ialah menutup aurat dan bukan membalut aurat dengan ketat.

Kalau berjubah sekalipun tetapi ketat sehingga segala bentuk tubuh badan nampak, itu belum dikira menutup aurat. Tidak semestinya solat mesti bertelekung tetapi yang dikehendaki ialah menutup aurat. Wajib menutup aurat dengan erti kata yang sebenarnya.

Ramai yang kononnya menutup aurat tetapi hakikatnya tidak. Ketat, jarang dan menampakkan warna kulit, maka itu belum sempurna menutup aurat. Maka pakaian yang paling sesuai ketika bersolat ialah bertelekung kerana menepati syarat menutup aurat itu sendiri.

Labuh, longgar, besar, tidak ketat, menutup keseluruhan badan melainkan muka dengan begitu longgar, tidak bertabarruj dan tidak menarik perhatian.

Selain itu tidak memberi fitnah, warna yang sama dan tidak menimbulkan fitnah dengan warna-warni, malah memu­dahkan pergerakan dalam solat maka itulah namanya telekung.

Kalau begitu kenapa ketika solat tidak mahu memakai telekung? Sedangkan jiwa anda akan tenang sebab anda betul-betul menutup aurat ketika solat dan tak perlu was-was lagi.

 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: