Solat dengan niat puaskan hati suami


Assalamualaikum ustaz. Apakah hukum setelah bersolat jemaah Maghrib dengan isteri, dia berkata, “I solat ini hanya untuk memuaskan hati you sahaja”. Saya juga hendak tahu apa hukum suami menghantar isteri pergi makan malam dengan lelaki yang tidak saya kenal dan tidak diperkenalkan di sebuah hotel mulai pukul 7 malam hingga 9 malam. Isteri saya memakai baju jarang sehingga menampakkan tali baju dalam dan bertudung.

Saya ikut sahaja kehendaknya kerana tidak kuasa hendak bergaduh sebab isteri saya ini cepat naik angin dan sering bergaduh jika tidak ikut kehendaknya.

* Simon, Kampung Baru,

Kuala Lumpur

UKE: Saudara Simon, di antara solat yang diterima oleh Allah ialah ikhlas. Apabila tiada ikhlas, kita bimbang amalan kita itu tidak diteima oleh Allah. Maka perbetulkanlah niat. Solat hanya untuk Allah. Sebagai suami, hendakah memelihara kehormatan isterinya dan tidaklah boleh membiarkan isteri bergaul dengan lelaki yang bukan mahram. Perbuatan Simon membiarkan isteri berdua-duaan dan memakai pakaian yang kurang sopan adalah tidak cantik di dalam Islam.

Sepatutnya Simon sendiri berada di samping isteri apabila berlaku kes sedemikian dan memastikan isteri berpakaian dengan sempurna. Sebagai suami, anda wajib menjalankan tanggungjawab walaupun kadang-kadang menyakitkan hati isteri selagi mana kewajipan itu bersesuaian dari segi hukum agama. Jadilah seorang suami yang lembut tetapi tegas apabila berkaitan dengan hukum agama.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: