Hukum bawa Telefon ada perisian al-Quran dalam tandas


Kecanggihan teknologi kini menyaksikan pelbagai aplikasi keagamaan dimuat turun di dalam telefon pintar antaranya paparan ayat-ayat suci al-Quran dan aplikasi surah-surah tertentu. Perlukah ada adab-adab yang tertentu kerana gajet ini dibawa ke tandas dan diletak di tempat yang tidak sepatutnya. Tolong ustaz berikan pencerahan?

Jawapan

Telefon pintar yang mempunyai perisian al-Quran bukanlah sebuah mushaf al-Quran. Oleh itu, kewajipan mempunyai wuduk pada pendapat sebahagian ulama untuk memegang al-Quran tidak terpakai untuk telefon pintar. Maka wuduk tidak diperlukan untuk telefon bimbit yang mempunyai perisian al-Quran.

Telefon pintar ini juga harus dibawa masuk ke dalam tandas. Walaupun terdapat perisian al-Quran, namun perisian al-Quran itu seumpama hati manusia yang menghafaz al-Quran. Insan yang menghafaz al-Quran atau sebahagian al-Quran mempunyai perisian al-Quran dalam dirinya.

Namun tidak haram baginya untuk masuk ke dalam tandas walaupun al-Quran berada dalam dirinya. Maka begitu juga telefon pintar ini. Namun jika al-Quran terpapar di skrin telefon pintar, maka adalah tidak wajar untuk telefon pintar ini dibawa masuk ke dalam tandas.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: