Cara Bersihkan gaji daripada perkara meragukan


SAYA ada mohon pekerjaan dengan sebuah syarikat yang menjual kereta. Seandainya saya diterima bekerja di situ, sudah pasti syarikat tersebut menggalakkan pembeli kereta membeli dengan mengambil pinjaman yang ada kadar faedah. Adakah halal rezeki yang diterima daripada pendapatan/gaji tersebut.

Jawapan

Pekerjaan di syarikat menjual kereta adalah harus. Ini kerana aktiviti syarikat jualan masih berpaksikan kepada sistem jual beli. Dalam Islam, jual beli adalah harus dan halal. Barang yang dijual adalah kereta. Kereta adalah barang yang harus di jual beli.

Cuma timbul isu tentang pinjaman pembeli yang menggunakan perkhidmatan pinjaman yang ada unsur riba atau pinjaman dengan faedah. Pinjaman ini termasuk dalam jenis riba.

Dalam hal ini, aktiviti pinjaman riba tidaklah menjejaskan kehalalan pekerjaan. Ini kerana ia adalah dua isu yang berbeza. Kehalalan wang yang diterima daripada pekerjaan terletak kepada bagaimana kaedah wang tersebut sampai kepada kita sebagai pekerja. Sudah tentu dalam syarikat jualan kereta, terdapat pelanggan/pembeli yang menggunakan sistem pinjaman riba dan ada juga pembeli yang menggunakan sistem pembiayaan yang patuh syariah.

Hal pinjaman/pembiayaan adalah urusan dan keputusan pihak pembeli. Mereka yang membuat keputusan. Justeru, jika pelanggan memilih sistem pinjaman riba, maka pelanggan yang menanggung dosanya. Manakala syarikat kereta menerima wang daripada pelanggan atas asas jual beli. Maka wang yang diterima adalah harus dan halal.

Walau bagaimanapun, mungkin sebagai pekerja kita juga akan terlibat sedikit sebanyak dengan proses dokumen dengan pihak bank. Maka ketika ini, wujud sedikit unsur yang meragukan. Hal ini boleh diatasi dengan bersedekah beberapa peratus atau memperuntukkan sedikit wang gaji untuk disedekahkan bagi membersihkan pendapatan.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: