Jangan sampai akidah terjejas akibat filem


BABAK pemujaan dan ilmu sihir yang sering terdapat di dalam filem seram mampu mempengaruhi kepercayaan individu yang kurang berpengetahuan agama. – Gambar hiasan

Oleh MOHD. SHAH CHE AHMAD

MENCUNGKIL pelbagai kisah mitos silam dengan memaparkan dalam wajah baharu, tidak hairanlah sambutan filem dan drama bergenre seram yang sekian lama cuba dikawal oleh pihak berkuasa dilihat bagaikan tidak berpenghujung.

Pelbagai watak seperti pontianak, sundal bolong, langsuir, hantu raya, hantu gigi, pocong, toyol dan banyak lagi cuba dikomersialkan kembali dalam usaha menarik minat masyarakat untuk menonton filem atau drama yang diterbitkan.

Ternyata usaha tersebut berjaya berdasarkan angka kutipan tiket yang tinggi berbanding filem bergenre lain sehingga ada yang bertaraf Box Office setiap kali filem tahyul mistik itu ditayangkan.

Walaupun kerap kali disuarakan, namun dari sehari demi sehari kemunculan filem-filem dan drama-drama seram tidak pernah susut malah tayangannya di pawagam dan televisyen semakin berlambak-lambak. Apa yang membimbangkan adalah rata-rata penonton yang membanjiri panggung wayang atau melanggan filem serta drama tersebut merupakan orang Melayu beragama Islam.

Dengan melakonkan watak berlumuran darah, berambut panjang serta wajah yang menyeramkan, terdapat juga segelintir ibu bapa turut membawa anak-anak bersama mereka menonton filem dan drama karut yang memaparkan pelbagai aksi tidak masuk akal itu.

Penceramah bebas, Datuk Hassan Mahmud al Hafiz berkata, walaupun dalam Islam tidak menghalang untuk berhibur, namun batasan hiburan bersyariat wajib dipatuhi oleh umat Islam.

Beliau berkata, dikhuatiri bukan sahaja boleh menjejaskan pemikiran dan aktiviti sosial masyarakat, malah lebih membawa risiko menjejas keimanan dan akidah sebagai seorang Muslim.

“Hiburan menerusi layar perak dan kaca televisyen tidak salah, malah ia dituntut selagi tidak bertentangan dengan syariat. Walau bagaimanapun, fenomena lambakan filem dan drama seram yang semakin rancak dilihat lebih membawa ke arah yang negatif.

“Ini melihat kepada trend karya-karya seram yang ditayangkan cuba membawa penonton memasuki ke dunia filem dan drama mereka dengan menonjolkan babak tahyul dan karut yang tidak wujud, sekali gus boleh mempengaruhi minda dan pemikiran penonton.

Jejas akidah

“Kesannya, masyarakat akan menjadi hilang semangat, takut kepada diri sendiri, kurang daya saing dan hilang keyakinan diri di dunia nyata. Apa yang paling dibimbangi adalah, pengaruh dunia rekaan filem dan drama seram itu akan menjejaskan akidah umat Islam dengan tanpa kita sedari,” katanya.

Akidah tambahnya boleh terjejas apabila manusia lebih takutkan sesama makhluk berbanding Allah SWT dengan meletakkan Tuhan Pencipta itu selepas makhluk.

Hassan berkata, walaupun terdapat watak ustaz di dalam karya tersebut, namun hanya akan memburukkan lagi imej Islam jika hanya bertujuan berselindung daripada tujuan asal keseluruhan filem dan drama yang dilihat untuk mengaut keuntungan semata-mata.

“Ramai penerbit yang cuba mengambi peluang untuk menerbitkan filem dan drama seram kerana sambutan yang menguntungkan. Sehinggakan setiap babak yang ditayangkan tidak mempunyai apa-apa pengajaran tetapi sekadar hiburan.

“Watak orang alim di dalam filem juga bukan menjadi lesen membolehkan filem seram ditayangkan sewenang-wenangnya demi memperoleh keuntungan.

“Sebaliknya, penerbit perlu bertanggungjawab terhadap karya yang dikeluarkan agar selari dengan akidah, akhlak dan syariat. Filem atau drama yang ingin disiarkan haruslah mempunyai konsep BBM iaitu Bercerita, Berlakon dan akhir sekali Mendidik,” jelasnya.

Mengawal

Dalam pada itu Hassan berkata, kerajaan menerusi pihak bertanggungjawab harus meneliti semula undang-undang yang ditetapkan dalam mengawal penyebaran filem dan drama seram secara terbuka.

“Undang-undang dan garis panduan yang lebih sistematik perlu dilaksanakan dalam memastikan penerbit tidak mengambil kesempatan mengaut keuntungan dengan filem dan drama seram yang semakin menjadi kegilaan ramai itu.

“Penapisan yang teliti perlu dilakukan dan tindakan lanjut juga boleh dikenakan kepada penerbit yang melanggar penanda aras penerbitan filem dan drama yang ditetapkan. Ini kerana bidang akidah perlu dititikberatkan,” ujarnya.

Beliau turut mencadangkan penerbit filem agar memperbanyakkan filem dan drama yang boleh mendidik dan lebih membina kemajuan dan ketamadunan manusia seperti cerita berkonsep masyarakat

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: