Hukum sambut perayaan agama lain


KEISTIMEWAAN Malaysia yang mempunyai masyarakat berbilang kaum, agama dan adat resam menjadikan ia satu kelebihan yang membanggakan di mata dunia.

Demi memperkukuhkan semangat persefahaman dan kesatuan dalam kepelbagaian tersebut, setiap tahun pelbagai sambutan dan perayaan diadakan termasuk Hari Raya Aidilfitri, Tahun Baru Cina, Deepavali, Pesta Kaamatan, Hari Gawai dan juga Krismas.

Hari ini, iaitu bersamaan 25 Disember merupakan hari penting bagi penganut agama Kristian, bukan sahaja di negara ini malah seluruh dunia akan menyambut hari penting tersebut iaitu perayaan Krismas.

Namun, sebagai umat Islam dinasihatkan agar mengelakkan daripada menyambut perayaan Krismas dengan pelbagai cara termasuk menyerupai ikon bagi sambutan tersebut.

Perkara tersebut ditegaskan oleh Pengerusi Institut Pengurusan dan Penyelidikan Fatwa Sedunia (INFAD), Dr. Irwan Mohd. Subri kerana dikhuatiri dapat menjejaskan akidah umat Islam dan secara langsung membawa semua kepercayaan agama adalah sama.

Bagaimanapun tambahnya, umat Islam diharuskan untuk menziarahi serta memberi ucapan selamat sekiranya perbuatan tersebut sebagai tanda toleransi dan mengeratkan hubungan kemasyarakatan demi perpaduan sesama bangsa.

“Pada asasnya, prinsip menyambut perayaan agama lain di sisi Islam adalah haram, lebih-lebih lagi apabila membabitkan soal kepercayaan. Ini kerana ia dibimbangi boleh menggugat akidah sebagai umat Islam.

“Oleh itu, seboleh-bolehnya kita perlu mengelakkan daripada terlibat dalam upacara sambutan tersebut kerana dikhuatiri dengan tanpa kita sedari perbuatan tersebut adalah bertentangan dengan ajaran Islam dan ditegah,” katanya ketika dihubungi Mega, Utusan Malaysia.

Mengulas lanjut, Irwan berkata, tidak menjadi kesalahan dalam agama Islam untuk memperagakan apa jua jenis pakaian termasuk pakaian Santa Claus selagi mana menutup aurat.

“Isu memakai pakaian yang menjadi simbolik sesuatu agama seperti memakai Sari bagi kaum India pada dasarnya tidak menyalahi agama Islam, begitu juga pakaian Santa Claus yang menjadi ikon bagi sambutan perayaan Krismas.

“Tetapi penting bagi kita untuk mengkaji semula sejarah pakaian tersebut. Jika ia ternyata mengikhtiraf dan memuliakan upacara sesuatu agama, ia dilarang sama sekali dan menyalahi menurut ajaran Islam.

“Dan dalam isu ini, umat Islam sebolehnya perlu mengelakkan daripada memakai pakaian tersebut bagi mengelakkan fitnah dan perkara buruk terhadap individu dan agama Islam,” jelasnya.

Perkara sama juga katanya mengucapkan selamat dan tahniah kepada masyarakat bukan Islam yang ingin menyambut perayaan mereka adalah harus.

“Namun, dengan syarat ucapan itu bukan berniat meredakan, atau memuliakan agama bukan Islam serta tidak menggunakan sebarang simbol atau lambang keagamaan mereka dalam kiriman ucapan tersebut,” ujarnya.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: