Masalah berkaitan ibadat haji


DR. ZULKIFLI MOHAMAD AL-BAKRI ialah Ahli Jawatankuasa Penasihat Ibadat Haji (TH-Jakim)

ALHAMDULILLAH, saya merafakkan kesyukuran kepada Allah, kerana dengan izinnya sekali lagi dapat mengemukakan sebuah artikel berkaitan dengan permasalahan haji.

Haji yang merupakan puncak kepada umat Islam diwajibkan sekali seumur hidup perlu dilaksanakan dengan sebaik mungkin agar diterma oleh Allah SWT. Berdasarkan pengalaman asatizah dan mutawif haji, bakal-bakal haji amat perlu kepada bimbingan daripada guru agar sah dan benar ibadat hajinya.

Saya meminjam kata-kata Imam Nawawi dalam mukadimah dalam kitabnya al-Idhah supaya mempelajari dan menuntut ilmu agar haji yang dilakukan benar-benar menepati kehendak yang telah ditetapkan. Antara lain katanya, apabila seseorang hendak melaksanakan ibadat haji, menjadi kewajipan baginya untuk belajar tentang cara pelaksanaannya.

Hukumnya adalah fardu ain kerana tidak sah satu-satu ibadat bagi sesiapa yang tidak mengetahuinya. Sunat membawa bersamanya kitab yang menjelaskan berkenaan ibadat haji yang mengumpul segala matlamatnya. Dia hendaklah sentiasa mentelaah dan mengulangkaji pelajaran di dalam masa perjalanannya supaya dapat mentahqiqkan disisinya.

Sesiapa yang mencacatkan atau mengabaikan hal ini dibimbangi kemungkinan pulang tanpa mendapat haji yang mabrur.

Ini kerana kecacatannya dengan mana-mana perihal haji atau rukunnya atau seumpamanya. Boleh jadi orang ramai bertaqlid dengan sebahagian awam penduduk Mekah dan sangkaan mereka bahawa mereka amat mahir berkenaan manasik haji. Sebenarnya mereka telah terpedaya, yang demikian itu ia merupakan kesilapan yang nyata lagi keji.

Hal ini berdasarkan Resolusi Muzakarah Haji Peringkat Kebangsaan ke-27 Musim Haji 1432H memutuskan supaya pembimbing ibadat haji menelaah semua Resolusi Muzakarah Haji Peringkat Kebangsaan yang telah diputuskan dengan muktamad dan rujukan bimbingan haji cetakan terkini.

Setiap perjalanan manasik haji mempunyai hukumnya dan kepatuhan kepada sunah nabi SAW amat penting supaya ia benar-benar menepati mengikut kaedah syarak yang sebenar.

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Ambillah daripadaku ibadat haji kamu kerana aku tidak pasti sama ada aku bertemu denganmu selepas tahun ini.”

Oleh kerana isu ini selalu dipersoalkan, maka amat wajar kita menekuninya dengan cara mempelajari hukum-hakam yang berkaitan melalui kursus intensif haji, kursus asas haji dan daripada guru yang bertauliah benar-benar memahami hakikat ibadat haji.

Sebolehnya biarlah permasalahan dan hukum-hakam haji bagi rakyat Malaysia diselaraskan melalui Muzakarah Tabung Haji yang telah diputuskan saban tahun.

Dengan keselarasan sudah pasti isu-isu yang timbul dapat diberi jawapan yang seragam dan tepat.

Seperkara lagi, elakkan daripada mengumpul pelbagai pendapat dalam satu-satu masalah sehingga melangkaui mazhab-mazhab lain yang sudah pasti menyukarkan seseorang untuk menentukan mana pendapat yang wajar dipilih kerana orang awam lebih kepada taqlid semata-mata.

Imam Nawawi sejak awal lagi memberi peringatan supaya jangan mengambil sebarang pendapat atau ikutan kecuali dengan benar-benar adanya asas nas dan dalil yang menepati kehendak syariat.

Buku yang dikeluarkan oleh Lembaga Tabung Haji cetakkan terkini amat sesuai ditelaah termasuk soal jawab yang telah dibuat penapisan oleh Jawatankuasa Khas. Sebelum saya mengakhiri perbincangan berkenaan permasalahan haji yang sepatutnya difahami.

Hendaklah jemaah haji memelihara beberapa pantang larang agar ia benar-benar mengikut manasik haji yang sahih

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: