Hitunglah Kualiti Puasa Kita


Ramadhan kini telah masuk kepada 10 hari terakhirnya di mana waktu inilah mengikut beberapa hadis Rasulullah s.a.w merupakan waktu yang akan ada di antaranya lailatul qadar iaitu suatu malam yang dijanjikan gandaan pahala dan keampunan serta maqbulnya doa bagi hamba yang meminta kepada Allah dengan penuh keikhlasan dan keinsafan. Oleh itu kita sebagai umat yang percaya kepada janji Allah dan cinta kepada Rasulullah s.a.w mestilah mengunakan sebaik mungkin kedatangan waktu keemasan ini untuk kita menambah saham akhirat. Gandakan ibadat kita berbanding awal Ramadhan agar kita dapat menggapai kelebihan yang dijanjikan. Jangan pula kita semakin lalai dan malas untuk mendiri serta melakukan amalan-amalan sunat kerana terlalu sibuk dengan persiapan untuk menyambut ketibaan hari raya. Atau pun kita dilalaikan dengan rancangan-rancangan di tv terutama dalam mengisi program sempena hari Krismas yang datang lebih awal daripada eidil fitri. Mengapakah kita begitu ghairah dan bersungguh apabila mendengar tawaran dan peluang untuk menambah saham keuntungan dunia yang tidak kekal tetapi agak kurang semangat apabila mendengar peluang untuk menambah bekalan akhirat yang kekal abadi.
        Disamping itu tanya dan hitunglah keadaan diri kita setelah berada dipenghujung Ramadhan samada segala amalan kita bertambah atau sebaliknya. Adakah akhlak dan setiap gerak geri kita bertambah baik ke arah menjadi mukmin yang soleh atau sebaliknya. Adakah laungan Allahu Akbar setiap kali mahu mendirikan solat fardhu dan sunat turut meresap dalam jiwa untuk untuk mengakui secara bersungguh-sungguh bahawa hanya perlembagaan, perundangan dan agama Allah iaitu Islam sahajalah yang tertinggi berbanding agama dan ideologi ciptaan manusia sesat yang lain. Adakah keyakinan kita kepada seluruh ajaran agama serta semangat kita untuk memastikan sistem-sistem Islam dilaksana semakin tinggi atau pun menurun.
        Ibadat puasa merupakan mengikut fitrah atau menghormati keupayaan insan itu sendiri yang mempunyai pelbagai kelemahan. Jika kita lihat bagaimana puasa dalam Islam mempunyai waktu yang tetap bagi menjadi garis panduan masa bermula dan berakhirnya berbanding puasa yang diamalkan oleh agama lain.  Malah hukum sunat menyegerakan berbuka puasa dan makruh melengah -lengahkannya merupakan suatu hukum yang meraikan kemahuan insan itu sendiri yang semenangnya menunggu-nunggu saat berbuka. Ini akan memudahkan latihan kepada  mereka yang baru belajar berpuasa untuk terus bersemangat dan rasa mudah melaksanakan rukun Islam yang ketiga ini. Islam juga membawa hukum sunat melewatkan makan sahur di mana perkara ini juga disukai oleh insan kerana dengan melewatkan sahur maka membolehkan mereka tidak merasa begitu letih apabila berpuasa. Islam merupakan agama fitrah yang merai serta menjaga keupayaan manusia dan ia merupakan agama yang mudah cuma manusia sahaja yang menyusahkannya. Oleh itu gandakanlah ibadat kita, perelokkan akhlak kita, ikhlaskan segala amalan kita, niatkanlah segala pekerjaan kita seharian di dalam apa jua bidang adalah untuk Allah dan meninggikan martabat Islam…..Kita hamba Allah…dariNya kita datang kepada Allah jualah kita kan kembali…siapkan bekalan akhirat sebelum datangnya hari kematian…..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: