Hukum ganti puasa bagi Ibu bersalin


Soalan: SAYA ingin tahu sama ada ibu yang melahirkan anak ketika Ramadan wajib menggantikan puasanya atau tidak. Ada kalanya si ibu yang sama turut melahirkan anak kedua atau seterusnya juga pada Ramadan. Adakah wajib ia menggantikan puasa atau adakah cara membayar puasa yang tertinggal itu?
Nurul Ain,

Jawapan: Mengenai kewajipan berpuasa pada bulan Ramadan, Allah SWT berfirman dalam ayat 185 yang bermaksud: “(Masa yang diwajibkan kamu berpuasa itu ialah) bulan Ramadan yang padanya diturunkan al-Quran.” Pada ayat yang sama Allah SWT menyebut, “Oleh itu, sesiapa di antara kamu yang menyaksikan anak bulan Ramadan (atau mengetahuinya), maka hendaklah ia berpuasa bulan itu…”
Dalam syarat sah puasa iaitu seseorang itu mestilah Islam, berakal, yakin masuknya Ramadan dan suci daripada haid dan nifas. Bagi ibu yang melahirkan anak pada Ramadan, maka wajib menggantikannya. Walaupun ia berlaku lagi pada Ramadan berikutnya kerana ia adalah alasan kukuh untuk tidak berpuasa.

Dalam buku Indahnya Hidup Bersyariat menyebut, antara golongan yang wajib qada puasa adalah orang yang kedatangan haid dan nifas (termasuk wiladah atau kelahiran), orang yang sakit ada harapan untuk sembuh, orang yang musafir bukan kerana maksiat (melebihi dua marhalah), orang yang sengaja melakukan perkara yang membatalkan puasa dan sebagainya. Wallahualam.

Advertisements

One response to this post.

  1. saya melahirkan anak pada bulan ramadhan,saya bercadang mahu menggantikan puasa pada hari isnin & khamis.tapi ada pendapat mengatakan jika ingin menggantikan puasa tersebut haruslah melakukan sepuluh hari, kemudian rehat 2 atau 3 hari, kemudian puasalah 10 hari lagi, begitulah seterusnya,sehingga habis mengantikan puasa tersebut. benarkah begitu? kerana saya menyusukan anak saya bimbang anak akan kekurangan susu akibat saya kerap berpuasa.

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: