Sambut Ramadhan Dengan Ibadat


Umat Islam sedunia sedang menyambut bulan penuh keberkatan dan pengampunan dengan kedatangan bulan Ramadhan al-Mubarak. Umat Islam tersenyum riang tanda gembira menyambut bulan kemenangan yang banyak dijanjikan kelebihan oleh Rabbul ‘Izzati yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. Bagaimana rasa gelisah iblis syaitan yang bakal diikat sepanjang Ramadhan dan betapa risaunya nafsu yang bakal tergugat kerja mereka dalam melawan dan menggoda jiwa insan yang berpuasa. Cuma yang menjadi masalahnya ialah diri insan itu sendiri samada dia bersedia untuk berhadapan bukan sahaja dengan ujian lapar dan dahaga tetapi turut bersedia untuk diuji dari segi keimanan dan kesabarannya dalam menjaga pancaindera yang lain terutama hati untuk turut berpuasa. Betapa malangnya manusia yang terus terheret dengan pujukan nafsu sedangkan syaitan telah pun dirantai. Betapa hinanya manusia yang terus dilalaikan oleh nafsu yang buas untuk terus mengetuk agar dibuka pintu neraka sedangkan pada waktu itu pintu syurga dibuka seluas-luasnya mengalu-alukan kemasukan manusia yang taat. Betapa malangnya manusia yang begitu bencikan kedatangan bulan Ramadhan yang dianggap bulan penuh azab dan penderitaan sedangkan pada bulan ini telah dijanjikan penggandaan pahala serta pengampunan dosa disamping dianugerahkan pula malam al-Qadar yang lebih baik daripada seribu bulan. Menjadi suatu yang kurang bijak apabila seseorang itu begitu berduka apabila datangnya tawaran yang begitu istimewa daripada Allah sebagai anugerah kepada hambaNya yang taat.

        Tarbiah Ramadhan yang tiba ini merupakan rentetan daripada proses pentarbiahan Ramadhan sebelum ini. Semoga ia dapat digunakan sebaik mungkin dalam melahirkan jiwa dan diri yang lebih baik daripada sebelumnya. Tarbiah Ramadhan ini mesti dilalui dengan penuh sabar dan kerelaan yang lahir daripada hati nurani yang suci agar ia benar-benar memberi kesan yang positif pada diri ini.Kita mesti sentiasa berlumba dalam menambahkan amal kebajikan serta meningkatkan lagi kualitinya bukannya dilakukan secara sambil lewa sahaja. Semangat  di dalam mengejar kebahagiaan hidup di akhirat nanti mestilah disemai dan dibajai sebaik mungkin agar segala godaan dunia dapat diketepikan.

        Pentarbiahan diri yang dijalani mestilah digunakan sebaik mungkin dalam menghasilkan keperibadian yang tinggi. Ini adalah kerana sebagai orang yang mengaku sebagai pejuang Islam maka tidak dapat tidak mesti berhadapan dengan cabaran dalaman dan luaran. Kita dapat perhatikan betapa ramainya mereka yang terbantut dalam perjuangannya kerana tidak terdaya untuk melawan godaan nafsu yang sentiasa bergelora.Kesan daripada kurang daya tahan dalam diri yang menyebabkan hati sentiasa disaluti dengan sifat mazmumah atau tercela telah menyebabkan ramai orang yang terkandas dalam perjuangan suci yang didokong selama ini. Inilah pentingnya proses tarbiah yang berterusan sehingga segala sifat mazmumah dan kekurangan daya tahan da;am diri terhadap godaan dunia dapat dikikiskan sedikit demi sedikit sehingga memungkinkan diri ini lahir sebagai pejuang yang sabar dan istiqamah. Oleh itu gunakanlah peluang keemasan dengan kedatangan Ramadhan untuk dijadikan medan sebenar di dalam meletakkan diri sebagai hamba yang sentiasa hampir kepada Tuhannya dan pejuang yang sentiasa yakin dan thabat dalam berjuang.

        Kita di negara ini menghadapi cabaran yang belum lagi begitu tercabar dalam mengembangkan lagi dakwah Islam serta mengembalikannya ke singgahsananya yang sebenar sebagai agama yang memerintah bukannya agama yang diperintah.Kita disini lebih banyak menghadapi celaan orang yang mencela berbanding deraan dan siksaan terhadap tubuh badan walau pun tidak dapat dinafikan ada yang terpaksa merengkok dalam penjara kerana berjuang, tidak kurang yang terbunuh ketika berjuang dan tidak sedikit yang ditekan daripada pelbagai sudut semata-mata mahu melihat segala perjuangan mereka terus terkubur. Tanpa melalui proses tarbiah yang baik maka ramai orang boleh terhenti daripada berjuang. Itu belum diuji dengan penyiksaan dan kezaliman yang lebih dahsyat sebagaimana yang terpaksa dialami oleh para mujahidin di Palestin, Kashmir, Cechnya, Afghanistan, Selatan Filiphina dan selainnya. Jika kita di sini apabila menunaikan ibadat puasa masih merasa kegembiraan ketika berbuka setelah hampir sehari bergelut dengan godaan nafsu sedangkan saudara kita di tempat-tempat tadi terpaksa bergelut pula dengan keganasan musuh Islam yang bersedia untuk nmenghancurkan perjuangan Islam.Oleh itu gunakanlah peluang waktu senang yang dikecapi dalam meningkatkan lagi ketaqwaan kita kepada Allah dan janganlah kita menunggu sehingga berlalunya masa senang ini barulah kita sibuk untuk menambahkan amalan ibadat seharian.Tiada erti lagi segala penyesalan pada waktu itu melainkan kerugian dan kehinaan yang menimpa diri.

        Semoga ketibaan Ramadhan kali ini disambut dengan penuh kegembiraan sebagai tetamu yang dihormati. Gunakanlah kehadirannya sebagai kilang yang mampu memproses ketahanan jiwa di dalam meniti hari-hari hidup yang mendatang demi mencari keredhaan Allah ke arah menggapai kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: